Buckyballs Carbon/koolstof verdubbelen levensduur ratten
De ontdekking van buckyballs, (Carbon/koolstof) de uit zestig koolstofatomen bestaande moleculaire voetballen, vormde het begin van de koolstofrevolutie, die uiteindelijk koolstofnanobuisjes en grafeen opleverde. Toch blijkt ook deze “oer” koolstofverbinding nog heel wat geheimen te verbergen. Onder meer hun onverwachte en opmerkelijke geneeskundige effecten. De vraag is of dit bij mensen ook zo werken!
C60 vangt gevaarlijke incomplete moleculen weg. Onderzoekers van de universiteit van Parijs en collega’s dienden het molecuul buckminsterfullereen, ook wel bekend als de “moleculaire voetbal”, buckyball, of C60, Carbon/koolstof toe aan ratten. C60/Carbon/Koolstof is apolair, dus lost veel beter op in olie dan in water en word daardoor beter opgenomen. Ze ontdekten dat het molecuul de levensduur van de ratten ongeveer verdubbelde, dit zonder chronische vergiftigingsverschijnselen. De resultaten doen volgens de onderzoekers vermoeden dat het effect van C60, een antioxidant (een stof die vrije radicalen wegvangt; vrije radicalen zijn gevaarlijke incomplete moleculen die atomen van bijvoorbeeld eiwitten of DNA weggrissen en zo ernstige schade veroorzaken),
Onderzoek Buckyballs.
Buckyballs/carbon?koolstof worden nu onderzocht in de zoektocht naar een middel tegen AIDS. Een enzyme dat nodig is voor HIV om zich te reproduceren heeft een apolaire holte in zijn 3D-structuur. Als deze holte wordt gevuld stopt het virus met productie. Aangezien Buckyballs ongeveer dezelfde diameter hebben en apolair zijn, zouden het goede HIV-blockers zijn.
Andere toepassingen zijn: In batterijen, optische apparatuur, chemische sensoren en zelfs synthetische diamanten
Stress, energie en weerstand
In 1985 is het molecuul C60 ontdekt. Het blijkt dat in olijfolie het C60 koolstofmolecuul zeer bijzondere eigenschappen heeft. Wat veel wordt ervaren is dat het stress kan doen verminderen, meer energie kan geven en tevens weerstand kan verbeteren.
Mitochondriën
C60 moleculen kunnen helpen de mitochondriën beter te laten functioneren waardoor je meer energie kan ervaren. Mitochondriën kunnen chemische energie uit suikers, vetten en eiwitten omzetten in een voor de cel bruikbare vorm van energie. Dat doen ze door deze stoffen met behulp enzymen te laten reageren met zuurstof – met andere woorden, te ‘verbranden’. Cellen die veel energie nodig hebben, zoals spiercellen, hebben veel mitochondriën.